Sobre nosaltres

La M.u.l.a. (Masoveria Urbana per la Llar Alternativa) s’inicia al 2012 com un projecte alternatiu de vivenda impulsat per un grup de joves inconformistes amb la situació de l’habitatge a la ciutat de Barcelona. Trobant-se limitades per la situació de crisi general que feia gairebé impossible l’accés a un treball, i amb això a l’accés a l’habitatge, descobreixen el terme de masoveria urbana i les seves possibilitats per fer front a la gran paradoxa: gent sense casa, cases sense gent.

Durant l’estiu de 2012, troben el Xalet Mercedes al barri de Can Baró de Barcelona que per certes circumstàncies ha quedat buida. Després d’un període de negociació i de la mà de la CIC (Cooperativa Integral Catalana) des de la Xarxa de Professionals i Usuàries S.C.C.L., acorden amb la propietat l’arrendament en règim de masoveria urbana per a un període de cinc anys, on les masoveres es comprometen a certes reformes estructurals així com a fer un ús social de l’espai, això és: desenvolupant activitats amb i per al barri.

Són moltes les persones que van participant en el projecte de diferents maneres i el grup de convivència és dinàmic i va canviant amb el temps. Col·laboren arquitectes, professionals de l’obra, advocats, amics i gent del barri. Fins i tot s’aconsegueix al desembre de 2012 un fons recol·lectat a través d’una campanya de micromecenatge que ajudarà a pagar la reforma estructural, la més urgent i que farà “habitable” la casa.

Passats tres anys es donen per acabades les obres de caire estructural i la rehabilitació passa a centrar-se en els acabats i la incorporació de nous sistemes alternatius de proveïment.

“El nostre objectiu és aconseguir arreglar aquesta casa de manera que sigui el més autosuficient possible energèticament. El fet que hàgim après tant treballant aquí ha obert molts horitzons, i sabem que el que necessita la ciutat i el món és un decreixement en molts aspectes de la vida, però sobretot energètic i de consum. Ja que és un projecte característic pel seu caràcter experimental, ens proposem arribar més lluny que a la simple reforma, incorporant conceptes com a energia alternativa, hort urbà, recollida de pluja, reutilització de les aigües grises i arquitectura intel·ligent.”

És també a partir d’aquest moment que l’activitat de l’espai pot dedicar més temps a l’activitat de cara a l’exterior: generant teixit associatiu entre cases de masoveria, alimentant la relació entre veïnes a través de trobades i activitats obertes al barri; i desenvolupant projectes per a la transformació social -tant sovint, també personal- en diferents àmbits de la vida quotidiana.


A continuació el vídeo que vam fer per al Pecha-Kucha, on creiem que es resumeix prou bé la història de la casa i la filosofia que engloba el conjunt del projecte:::::::::::::

+Enllaços d’interès:

Hi ha 8 comentaris

  1. me gustaria poder hablar con vosotras, puesto que yo estoy realizando algo similar y ya he empezado a hablar con el distrito de baix guinardo.
    si pudierais contactar conmigo en: deazcoitia@hotmail.com y poder quedar en algun momento… lo aghradeceria!!
    Kenca

  2. Molt interessant i necessari. Les persones i les coses necessiten ser compartides. Trencar els murs del que és “normal” per tornar a l’essencial i treure’n un profit social és una feina molt admirable.
    Per molts anys i per moltes batalles guanyades!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s