SOBRE NOSALTRES

cropped-prova-capc3a73.jpg

La M.u.l.a. (Masoveria Urbana per la Llar Alternativa) s’inicia al 2012 com un projecte alternatiu de vivenda impulsat per un grup de joves inconformistes amb la situació de l’habitatge a la ciutat de Barcelona.

Trobant-se limitades per la situació de crisi general que feia gairebé impossible l’accés a un treball, i amb això a l’accés a l’habitatge, descobreixen el terme de masoveria urbana i les seves possibilitats per fer front a la gran paradoxa: gent sense casa, cases sense gent.

Durant l’estiu de 2012, troben el Xalet Mercedes al barri de Can Baró de Barcelona que per certes circumstàncies havia quedat buida. Després d’un període de negociació i de la mà de la CIC (Cooperativa Integral Catalana) des de la Xarxa de Professionals i Usuàries S.C.C.L., acorden amb la propietat l’arrendament en règim de masoveria urbana per a un període de cinc anys, on les masoveres es comprometen a certes reformes estructurals així com a fer un ús social de l’espai, desenvolupant activitats amb i per al barri.

Són moltes les persones que van participant en el projecte de diferents maneres i el grup de convivència és dinàmic i va canviant amb el temps. Col·laboren arquitectes, professionals de l’obra, advocats, amics i gent del barri. Fins i tot s’aconsegueix al desembre de 2012 un fons recol·lectat a través d’una campanya de micromecenatge que ajudarà a pagar la reforma estructural, la més urgent i que farà “habitable” la casa.

Passats tres anys es donen per acabades les obres de caire estructural i la rehabilitació passa a centrar-se en els acabats i la incorporació de nous sistemes alternatius de proveïment. És també a partir d’aquest moment que l’activitat de l’espai pot dedicar més temps a l’activitat de cara a l’exterior: generant teixit associatiu entre cases de masoveria, alimentant la relació entre veïnes a través de trobades i activitats obertes al barri; i desenvolupant projectes per a la transformació social -tant sovint, també personal- en diferents àmbits de la vida quotidiana.

A l’agost de 2015 s’inicia el projecte de masoveria urbana al passatge Sant Benet (barri de Sant Pere, Ciutat Vella, Barcelona), a arrel de diferents xerrades informatives i en concret la xerrada del TEDxYouth@Barcelona, que fa apropar les primeres persones propietàries.

Actualment la MULA va més enllà de dues cases, és una xarxa i assemblea oberta de persones amb voluntat de fer més fàcil l’accés a persones i projectes afins entorn de la masoveria, compartir recursos i donar-se suport en qualsevol de les iniciatives que s’inicien de manera espontània en el col·lectiu. Així mateix, ja s’han iniciat altres projectes, de moment un a Lleida (la Llavor) i un altre a Barcelona (la Blackhouse, a Zona Franca), associats amb la MULA.


A continuació el vídeo que vam fer per al Pecha-Kucha, on creiem que es resumeix prou bé la història de l’inici del projecte, el Xalet Mercedes i la filosofia que engloba el conjunt del projecte:::::::::::::

+Enllaços d’interès:

11 pensaments sobre “SOBRE NOSALTRES

 1. me gustaria poder hablar con vosotras, puesto que yo estoy realizando algo similar y ya he empezado a hablar con el distrito de baix guinardo.
  si pudierais contactar conmigo en: deazcoitia@hotmail.com y poder quedar en algun momento… lo aghradeceria!!
  Kenca

 2. Molt interessant i necessari. Les persones i les coses necessiten ser compartides. Trencar els murs del que és “normal” per tornar a l’essencial i treure’n un profit social és una feina molt admirable.
  Per molts anys i per moltes batalles guanyades!

 3. Bon dia, em dic Albert tinc 28 anys i actualment visc a Manresa amb la meva parella Clàudia i la nostra gossa Mika. Tots dos estem formats com educadors i tenim experiència en el medi natural i el món del lleure.

  Estem cercant algun tipus de possibilitat de treballar com a masovers a qualsevol lloc d’espanya o catalunya i la veritat és que resulta complicadíssim trobar ofertes reals.

  En una lloc web he llegit q ajudeu a realitzar alguns d’aquests tràmits o si més no potser en podeu facilitar alguna informació útil.

  Moltes gràcies.

   1. Hola , Buscaba compartir masoveria amb algu, sóc Diego noi tranquil que li agrada compartir vivenda amb gent alternativa i sociable i fer plans guays

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s