EL PROJECTE DE MULA AL CHALET MERCEDES

Imatge

EL PROJECTE DE MULA AL CHALET MERCEDES

 Estimats amics,

 potser haureu observat que últimament el blog ha estat bastant abandonat. Tot té un motiu, i aquest és que, per fi, hem trobat una casa on realitzar el nostre projecte de masoveria urbana!

És una casa ideal per nosaltres però amb moltíssima feina per fer. Es troba al barri d’Horta-Guinardó, i ha estat semiabandonada durant més de deu anys. Aquests son els anys en que la propietària hi ha viscut sense aigua ni llum, i amb alguns problemes de construcció bastant greus. Ara que ella ja era gran, les condicions de la casa eren massa dolentes per a que s’hi pogués quedar, i ha cedit la vivenda a la Cooperativa i a MULA per a que li retornem la vida i la llum.

Hem estat tot l’estiu endreçant i netejant la casa, i després d’aconseguir un mínim d’habitabilitat, ha arribat el moment d’obrir les portes al carrer i difondre aquest projecte interessantíssim.

COM TROBEM LA CASA?

 Des de l’inici del grup i la seva activitat, vam planejar “pentinades” de barris per Barcelona per localitzar cases en desús que poguessin acollir un projecte de masoveria. Aquesta tasca es va allargar durant mesos, vam estar fent una llista (que aviat publicarem i procurarem ampliar) de les cases i els seus propietaris i intentant negociar una cessió d’ús. No és fàcil trobar persones disposades i el problema sovint és que el propietari es presenta il·localitzable. Però vam seguir endavant després de vàries negatives, fins que vam topar amb aquesta casa, i ens vam enamorar a l’instant.

CONTRACTE

La propietària feia tres setmanes que ja no hvivia a la casa, i va ser molt complicat trobar-la. Vam fer el contracte a través de la Xarxa Integral de Professionals i usuàries de la SCCL, una subcooperativa dins de la CIC amb la funció d’intermediaris per a crear una xarxa d’immobles cedits a la Cooperativa Integral Catalana. Amb això ens assegurem de la col·lectivitat del projecte (els masovers poden anar canviant segons les seves necessitats sense haver d’intervenir el contracte, però sota la responsabilitat de la CIC, que alhora som tots). També unim recursos i ens involucrem en l’ideari de canvi que compartim.

EVOLUCIÓ DEL PROJECTE

MAIG-JUNY: “Descobriment” de la casa i investigació de la seva història. Cerca de propietària. Primera negativa. Anem coneixent el barri de Can Baró, però seguim buscant cases a altres barris.

JULIOL: Amb l’ajuda de la CiC, trobem la propietària. Acord i contracte des de la X.P.U. Entrem a la casa i comencem les primeres tasques de neteja i habilitació de la casa.

AGOST-SETEMBRE: Seguim amb la primera neteja. Havien entrat ja uns quants cops a robar a la casa, i estava tot empantanegat. Va ser una tasca llarga, ja que volíem respectar tot el que la propietària hi tenia. També vam netejar el jardí, que l’havien convertit en un abocador.

OCTUBRE-NOVEMBRE: Agafem empenta, comencen les jornades de treball intenses, també amb persones interessades en el projecte que ens vénen a donar un cop de mà (Dies de l’amic).

DESEMBRE: Inici de campanya econòmica per les obres d’emergència.

UN CAS DE MASOVERIA ESPECIAL

Normalment, els contractes de masoveria van destinats a l’ús i manteniment dels habitatges, amb opció a obres i reformes menors. Ja en el seu origen i actualment en zones rurals, era una manera de tenir persones tenint cura dels béns de propietaris que necessitaven un manteniment constant. Aquesta tasca en molts casos estava remunerada, ja que incloïa feines al camp, tenir cura del bestiar, etc.

La masoveria que nosaltres “promovem” (urbana perquè la fem possible a entorns urbans) és la següent:

– Una masoveria emmarcada en un contracte que contempli tots els factors socials que envolten les persones (tan propietaris com cessionaris).

– El pressupost s’ha de fer ajustant-se a una xifra assequible i a preu social. Això és molt necessari, perquè fer les tasques de rehabilitació dels espais personalment també implica una inversió de temps i energia gegant, i que té molt valor.

Diem que el nostre cas és un cas molt especial perquè la tasca de rehabilitació és molt gran, i la inversió de diners és més elevada del que seria en una masoveria “justa”. Tot i així, creiem que és una casa amb un valor grandiós ja com a simple edifici, i que val la pena que torni a tenir vida conservant la seva arquitectura.

Per això fem una campanya econòmica per demanar a la gent que ens és propera i a les persones interessades en el projecte que ens doni un cop de mà i ens ajudi a fer el somni realitat. Això ho farem principalement a través de la plataforma de crowdfounding* Goteo.

*Què és el crowdfounding?

http://es.wikipedia.org/wiki/Financiaci%C3%B3n_en_masa

http://goteo.org/

OBJECTIU FINAL

Un cop finançat el nostre projecte, la idea és intentar arribar als següents objectius:

El primer, poder tenir suficient espai als pisos de dalt per poder obrir la planta baixa i que serveixi d’espai social per al barri. Un punt de trobada, un lloc on celebrar debats, conferències, jornades de música… Qui sap tot el que hi pot cabre!

També volem assolir el màxim nivell d’autogestió possible, creant el nostre hort urba i plantació d’herbes aromàtiques, o fer preparacions de conserves i crear una cervesa artesana. També pretenem instal·lar plaques solars i crear algun sistema de circuit intern d’aigua per tal de poder reutilitzar les aigues grises i de la pluja. Ja que s’haurà de fer l’instal·lació des de zero, és bastant probable que l’espai ens ho permeti.

Les nostres habitacions seran incloses a la xarxa d’albergs pels moments en què no hi siguem. També formarem part de la xarxa coatsurfing, i procurarem treure el màxim profit dels nostres espais.

5 pensaments sobre “EL PROJECTE DE MULA AL CHALET MERCEDES

  1. Per poder aconseguir pintura i materials per pintar, conec un lloc que en tenen a molt bon preu.Si us interessa, poseu-vos en contacte amb mi (via e-mail).

      1. La setmana vinent parlaré amb aquesta empresa de pintures i em posaré en contacte amb vosaltres.

        Oscar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s